neděle 28. prosince 2014

Halinski Sherman M4A4 Firefly



Halinski Sherman M4A4  VC Firefly


dnem 19.12.2014  jsem začal na této složité vystřihovánce Jedná se do detailu vypracovaný model tanku Sherman M4A4 firefly. Model v měřítku 1/25 v modelu je vypracován kompletní interier.  

 Postupně sem budu dávat obrázky z postupu vystřihovánky. Doufám že Sherman poroste pěkně.

Jako první jsem začal patlat pásy. 1 dílek pásu se skládá z 13 menších dílků. Zkušebně jsem si zkusil složit jeden kompletní dílek.
Dílek pásu číslo 1.
23.12. Právě teď se mi podařilo dostříhat všechny základní dílky pásu. 400ks
Následuje dílek další.. menší a opět jich bude 400ks.


400 dílků

bok pásu
Přes Vánoce jsem se k tomu moc nedostal jelikož nebylo mnoho času.
Dnes 3.1.2015 jsem chvilku našel a zkusil jsem kousek pásů ale po hodině se mi zachtělo dělat něco dalšího. Začal jsem modelovat spodní část světlušky.

pouze sestavený vnitřek tanku
na modelu je spousta matek což zabere spoustu  času.
matky


4.1.2014 
Dnes jsem trochu pokročil začal jsem podlepenými dílky tj. kostrou předku tanku a kusem motoru  
 ty malé dírky do  kterých přijdou kabely ke svíčkám mě dali celkem zabrat. Naštěstí jsem k vánocům dostal kvalitní skalpel.
 Matek do spodní části vany bylo celkem 40.
 současný stav spodku.


sobota 27. prosince 2014

Liaz 111.154 Dakar 1988 1/32

Liaz 111.154 Dakar 1988 1/32


Vystřihovánka od pana Vyškovského z vydavatelství Albatros. Ve vystřihovánce je i Tatra 815 VD 10 300 4x4 
Tato vystřihovánka již něco pamatuje. Kreslená ještě ručně bez použití počítače. Nechápu jak pan Vyškovský mohl nakreslit tolik vystřihovánek a ještě v takové kvalitě kdy vše vycházelo. Téměř žádný dílek nebylo třeba upravovat. 











Liazka nemá zatím bezpečnostní rám a přední světlomety. Rám bude z silnějšího drátu jelikož se mi papírová verze rámu nelíbí.


pátek 19. prosince 2014

Spitfire DUN Otto Smik

Supermarine Spitfire  Vb

Aviatická pouť Pardubice 2014
Tento model od polského vydavatele Halinsky jsem si v PC upravil do českých barev. Na tomto letadle s označením DUN létal český pilot  Otto Smik




a teď ke stavbě


Vystřihovánka mi dala celkem zabrat. Trup letadla jsem dělal na 2x jelikož se mi nepodařilo přesně napasovat obšívku trupu. Alespoň mě to naučilo více pracovat přesně. Polské modely neodpouští chyby.
půlka kokpitu
Trošku jsem koketoval s myšlenkou vytvořit místo twin-mustanga twin-spifire?
trup číslo 2 již sedí mnohem víc.







Chybí pouze překryt kabiny jinak hotovo



Spitfire hotov

Cvičný letoun Boeing P-26A Peashooter

Boeing P-26A Peashooter

P-26A Peashooter zdroj z wikipedie

Toto letadlo před druhou světovou válkou zastaralo a proto bylo používáno pouze jako cvičný letoun. 

Tato jednoduchá vystřihovánka na 2 listech A4  1/33 od polského ModelArtu se celkem povedla.
Koupil jsem si podložku v modelářských potřebách a musím říct že mnohem lepší než sololitová deska kterou jsem používal dříve.




Hotovo


Letadla - F4U-5 NL

Letadla z papíru Corsair  F4U-5 NL


po vytvoření pár obrněné techniky z World of Tanks viz článek zde jsem si řekl: "Musím vytvořit něco jiného než tank. Zvolil jsem jedno letadlo které patří mezi mé nejoblíbenější. 

Vought F4U Corsair

Corsair foto z wikipedie
Tento americký stíhací letoun byl dle zadání námořní stíhačkou. Bohužel kvůli špatnému výhledu z kabiny první verze spíše operovali z pozemních letišť. 










Vystřihovánka Orlik 002 F4U - 5NL Corsair  Toto je noční varianta s vyhřívanou náběžnou hranou a radarem.
Letadlo v měřítku 1/50 od polského vydavatele Orlik je moc dobře zpracovaný veškeré díly pasovaly na druhé bez úprav. Motor jsem vylepšil kousky drátu pro věrnější zobrazení 









  





,


Papírové World of Tanks


Papírové World of Tanks





Po dlouhé době jsem se vrátil ke svému koníčku papírovým vystřihovánkám. Našel jsem free vystřihovánky na oficiálních stránkách online hry World of Tanks http://worldoftanks.ru

 Hetzer

Hetzer byl Německý stíhač tanků z druhé světové války. Zvolil jsem ho z důvodu že byl vyráběn v protektorátu na podvozku Pzkpfw 38(t)
Hetzera jsem vytiskl na obyčejný kancelářský papír a spatlal jsem ho co to šlo. Vůbec jsem nepřemýšlel o retuši či nějakém profi slepení. Nepředpokládal jsem že mě to chytne. Vystřihovánka je celkem jednoduchá nabízí 2 možnosti slepení podvozku s propracovanějším podvozkem, který jsem zvolil i já.  Nicméně jsem hned po Hetzerovi začal patlat další tank

Maus 

Tento tank byl se 188 tunami nejtěžší tank druhé světové války, nikdy nebyl nasazen v boji. 
Tuto vystřihovánku jsem taktéž vytiskl na černobílé tiskárně. Dal jsem si více záležet na zpracování vystřihovánky jelikož jsem objevil na internetu modelářská fóra.  

Přestřelka Mouse a Hetzera

KV-2

Tento těžký tank vyráběl sovětský svaz jako nástavbu těžkého tanku KV-1. Tento tank měl za úkol ničit opevnění a bunkry nepřítele.
Vystřihovánka je tisknutá na barevné inkoustové tiskárně. Toto je první model kde jsem začal s retuší vodovými barvami. Model mě bavil složil jsem obě varianty věže, které vystřihovánka nabízí. 





ISU - 152

Vystřihovánka tohoto samohybného děla mě dala celkem zabrat. Zvolil jsem zase nejsložitější možnost této vystřihovánky. ISU-152 bylo velkorážné dělo na podvozku tanku IS. Jedním výstřelem bylo schopné zničit německý tank Tiger. 
Tato vystřihovánka nabízí možnost jednoduchého podvozku, složitějšího jako u KV-2 nebo nejsložitější podvozek. U nejsložitějšího typu podvozku je zpracován jednotlivý dílek pásu. 
První dílky pásu složené ze 3 samostatných dílců


Pásy před vystřihnutím



kolečka

ISU jako brouk ležící na zádech




Konečně hotovo
ISU-152

Pzkpfw IV

Tento střední tank k německý tank byl určen pro podporu pěchoty. 
Vystřihovánka je zpracovaná i s domečkem. 
Tisk je z laserové tiskárny. Bohužel je to první seznámení s laserovou tiskárnou. Tisk je zapékán na povrchu papíru a při ohybu se odlupuje. Laserovou tiskárnu pro vystřihovánky proto nedoporučuji. Modely jsou i nepřirozeně lesklé
V této vystřihovánce nejsou do detailu zpracované pásy zařadil bych to do střední obtížnosti.




Hotový Pz
Domeček z dioramy
Tím jsem zakončil sérii obrněné techniky z World of Tank. Pravděpodobně si slepím Hetzera znovu a budu mu věnovat více péče než na začátku článku.